Calderdale Labradoodles

De Labradoodle

 

Van hulphond tot trouwe huisvriend

De Labradoodle kent zijn ontstaan in de jaren 80 toen men in Australië op zoek ging naar een allergievriendelijke begeleidingshond voor een blinde dame. In het begin vertrok men van een kruising van een Labrador en een Koningspoedel. De combinatie van beide rassen gaf veelbelovende resultaten. De nieuw ontstane hond bleek intelligent, leergierig en zeer mensgericht te zijn. In de jaren daarop zetten de Australische fokkers Tegan Park en Rutland Manor de ontwikkeling van de Labradoodle verder.

Naast de Labrador en de Poedel werden ook andere rassen zoals de Irish Water Spaniël, de Curly Coated Retriever en de Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniël bij het fokken ingebracht waardoor men uiteindelijk kon komen tot een vriendelijke, sociale hond die niet alleen makkelijk op te leiden is, maar bovendien niet verhaart en geen typische hondengeur afgeeft. Minstens even belangrijk is het feit dat de Labradoodle allergievriendelijk is.

Een Labradoodle verkrijg je dus niet door simpelweg een Labrador met een Poedel te kruisen. Deze ‘eerste kruising’ kan een hond opleveren die gelijkenissen vertoont, maar biedt geen garanties naar de typische eigenschappen.

Je doet er dus goed aan je ernstig te informeren naar de ouders en grootouders van een nestje voordat een hond aan te schaffen.

 

Labradoodles zijn super slim, dienstig en allemansvrienden
“Ze hebben de intelligentie van de poedel en the willing to please van de labrador geërfd”. “Ze leren heel snel en worden ingezet als therapiehonden bij bijvoorbeeld kinderen met autisme en demente bejaarden en als signaalhonden voor dove mensen. Doodles zijn dol op intelligentiespelletjes als hondenpuzzels, maar over het strand wandelen vinden ze ook een feest – al zitten er natuurlijk ook luie Doodles tussen, hoor.”

 

Labradoodles zijn er in 27 kleurvariaties, 3 maten en 3 vachtsoorten
Van een chocoladebruine tot krijtwitte labradoodle, of eentje met gekleurde vlekken of een lilagloed als de zon erop schijnt: de keuze in kleur bij dit ras is reuze. “En ieder jaar is er weer een andere kleur het populairst. Dan wil iedereen bruin, dan weer wit. Heel wisselend.” Ook heb je als het gaat om grootte nog de keus uit mini (schouderhoogte tot en met 42 centimeter), medium (schouderhoogte van 43 tot 52 centimeter) en standaard (schouderhoogte vanaf 53 centimeter).

De soorten vachten zijn:

  • Curly: het woord zegt het al: een krullende vacht. De Curly vacht voelt wat stugger aan dan de rest van de vachttypen. Borstel een labradoodle met een Curly coat regelmatig, zo voorkom je klitten in de vacht. 
  • Curly fleece: dit is een golvende vacht. Een Doodle met een Curly fleece coat, is zacht en makkelijker te borstelen.
  • Wavy fleece: dit is een licht golvende vacht. De slag is iets minder aanwezig dan bij een Curly fleece, maar is zeker niet steil.
  • Fleece: een labradoodle met een fleecevacht kun je herkennen aan de bijna steile vacht wat naar beneden hangt. Deze vacht is ook gemakkelijk bij te houden. 

Labradoodles houden zoveel van je 
Ze zijn heel aanhankelijk, liggen graag aan je voeten en achtervolgen je naar de douche en zelfs de wc. Het zijn echte familiehonden en gedijen daarom het best in een gezin.

 

Labradoodles verharen niet
En daarom worden ze ook voor 95% als allergievriendelijk bestempeld. Is dat even fijn, een bank zonder hondenharen in de herfst en winter. Je kunt de vacht van een labradoodle vergelijken met ons haar, de oude haren borstel je er zelf uit.